• header-13.jpg

Afstaande / prominente oorcorrectie (otoplastiek)

Patiënten met afstaande oren vragen om een otoplastiek omdat ze een correctie van de stand van hun oren willen zodat de oren niet meer afstaan. Patiënten vinden het ontsierend en worden soms gepest waardoor ze minder vertrouwen kunnen hebben.

Correctie van afstaande oren (otoplastiek) is een operatie waarbij een correctie van het oorkraakbeen wordt verricht. 

Eén van de gebruikelijke technieken is dat uw chirurg het oorkraakbeen corrigeert met behulp van een opening aan de achterkant. Hij/zij vouwt het oorkraakbeen naar achteren middels het “scoren of kerven” van het kraakbeen, waardoor het oor minder prominent gaat staan. De operatie vindt aan de achterkant van het oor plaats, zodat het litteken niet of nauwelijks zichtbaar zal zijn. Het zal ongeveer 1 uur duren.

Een andere techniek is dat het oor met een hechting wordt vastgemaakt. Hiervoor moet er een goede indicatie zijn en helaas is het risico aanwezig dat het oor weer terug buigt wanneer de hechting loslaat.

Omdat niet alle oren hetzelfde zijn, moet bij een enkeling het teveel aan kraakbeen verwijderd worden. Deze techniek wordt niet zo vaak in Nederland toegepast, mede omdat het veel moeilijker uit te voeren is en het risico daardoor groter is. Echter, in sommige gevallen zal het “scoren of kerven” alleen niet voldoende zijn of juist het probleem verergeren. Dr. Liem heeft deze laatste techniek in Engeland geleerd en al heel vaak met succes toegepast.

Hierdoor wordt het oorkraakbeen naar achteren gevouwen zodat de oren niet meer afstaan. Het litteken zal aan de achterkant van het oor liggen. Deze operatie kan onder plaatselijke verdoving worden verricht. Gemiddeld duurt de operatie 1 uur. Informeer hier meer.


bovenaanzicht van een rechter ongekerfde prominente oor ongekerfde oor voor en gekerfde oor na operatie verricht door Dr. Liem


Voor (links) en na (rechts) foto's van afstaande oren correctie middels verwijderen van kraakbeen uitgevoerd door Dr. Liem

"Thank you so much for your care. I really appreciate what you have done for me" E.C.

Scroll naar boven