Kwaadaardige afwijkingen

Huidkankers worden over het algemeen in drie typen onderverdeeld: basaalcelcarcinomen, plaveiselcelcarcinomen, melanomen.

Basaalcelcarcinomen zijn de minst agressieve vorm van huidkanker en de meest voorkomende. Ze beginnen vaak met een klein glazig bobbeltje maar kunnen ook andere vormen aannemen afhankelijk van het type.

Plaveiselcelcarcinomen manifesteren zich vaak als kleine zweren, die maar niet genezen. Na verloop van tijd worden ze groter maar kunnen daarnaast ook metastaseren.

Melanomen ontstaan uit moedervlekken of pigmentvlekken en zijn de meest agressieve vorm van huidkanker. Vaak wordt het geassocieerd met schadelijke UV-stralen van de zon of zonnebank. Ondanks meer bewustzijn over huidkanker, is toch het sterftecijfer de laatste jaren gestegen onder de zestigplussers en is huidkanker in 10 jaar tijd van 15.000 verdrievoudigd tot 45.000. Wees daarom zeer waakzaam over verdachte huidafwijkingen en trek tijdig aan de bel.

Heeft u een verdachte huidvlek en wilt u dit laten beoordelen door een ervaren specialist, dan kunnen wij u snel helpen door onze korte wachttijden. Wij zullen hiervoor bij uw verzekering toestemming vragen als dit nodig is. Ook bieden wij voor niet-verzekerde zorg een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding aan. Informeer of maak hier een afspraak.

Lees hier meer over Huidafwijkingen