preloader
Inhoud bewerken

About Us

Over Ons
Onze kliniek is centraal gelokaliseerd in Rotterdam tussen Den Haag/Delft, Utrecht/Gouda, Dordrecht/Breda en Zeeland. Gesitueerd in de wijk Kralingen, zijn wij makkelijk bereikbaar vanaf de A16, op korte afstand van Rotterdam-Zuid, Barendrecht, Capelle a/d IJssel.

Contact

Mommy make over? Dr. Liem Clinic legt uit.

Heeft u een baby gehad en heeft u moeite met uw veranderde buik en borsten?

Wanneer u een baby heeft gehad, voelt en ziet uw lichaam er vaak volledig anders uit. Uw buik is door de zwangerschap uitgerekt en uw borsten zijn wellicht uitgezakt. De kans dat alles er weer uit zal zien zoals voor de zwangerschap is klein en wordt kleiner bij meer kinderen of een tweeling. Een mommy make over kan de oplossing bieden.

Wat is een mommy make over?

Bij een mommy make over doen we een borstlift (ook wel een mastopexie genoemd) of een borstverkleining (ook wel een borstreductie/ mammareductie genoemd) in combinatie met een buikwandcorrectie via een buikverkleining (ook wel buikreductie/ abdominoplastiek genoemd). 

Borstverkleining/borstlift

Wanneer na de zwangerschap de borsten alleen maar zijn uitgezakt, is een borstlift vaak voldoende. Tenzij er een wens is om naar een kleinere borstmaat over te gaan, dan is een borstverkleining/borstreductie nodig.

Wanneer na de zwangerschap de borsten te groot blijven, is vaak een borstverkleining gewenst. Tijdens het verkleinen van de borsten zal ook tegelijk een borstlift gedaan worden. Het verschil met alleen een borstlift, is dat bij een borstverkleining naast het liften van de borst deze ook kleiner gemaakt wordt.

Bij Dr. Liem Clinic gebruiken we een techniek waarbij we het aantal littekens kunnen beperken tot rond de tepels en een verticaal litteken van de tepels naar de onderkant van de borst. Dankzij deze Amerikaanse/Engelse techniek vallen littekens minder op wanneer u een laag topje draagt. We gebruiken dus niet de standaard ‘anker’-littekentechniek die voornamelijk in Nederland wordt gebruikt.

Wij passen een techniek toe waarbij littekens minder opvallen.

Borstvergroting

Soms verliezen moeders door borstvoeding juist borstvolume en zeggen ze ‘theezakjes’ te hebben. In dat geval is er geen borstverkleining nodig, maar juist een borstvergroting, soms in combinatie met een borstlift. Een borstvergroting kan middels een borstprothese of met eigen vet. Dat laatste is natuurlijker en geeft over het algemeen minder complicaties. Beide opties zijn bij Dr. Liem Clinic beschikbaar. 

En de buikwandcorrectie?

De buikwandcorrectie middels een buikverkleining/buikreductie is mogelijk als een mini-buikverkleining of een volle buikverkleining. Bij een mini-buikverkleining wordt alleen het gedeelte onder de navel strakker gemaakt. Dit is dus een geschikte keuze voor een buikje dat alleen een beetje hangt. Vaak is dit bij jonge dames na 1 zwangerschap een goede optie als deel van de mommy makeover. Het herstel bij een mini-buikverkleining gaat sneller dan bij een volledige buikverkleining.

Echter, wanneer de gehele buikomvang te groot is en de buik niet meer terug wil naar de originele toestand, dan is een volledige buikreductie nodig. Soms moeten ook de buikspieren operatief versterkt worden. Welke ingreep voor u het beste is, wordt met u besproken.

Liposuctie

Wanneer er lokale vetdeposities (vetophopingen) zijn in de buikregio, kan dit tijdens de buikverkleining met liposuctie geadresseerd worden. Een meer geavanceerde techniek van liposuctie is liposculpture waarbij er middels liposuctie nieuwe contouren worden ‘gesculpt’(gecreëerd).

Kunnen de operaties apart worden uitgevoerd?

Ja, beide operaties kunnen zeker apart uitgevoerd worden. U kunt ervoor kiezen om eerst de borstverkleining of borstlift te ondergaan en later de buikreductie of net andersom. De meest gemaakte keuze is echter om alles tegelijk te laten doen. Mogelijk is dit een trend vanuit de Verenigde Staten, waar alles snel moet. Daarvandaan is ook de term mommy make over komen overwaaien, namelijk een volledige ‘makeover van mommy’ in 1 setting. Maar het in fasen doen, kan zeker ook. Dit zal zelfs voor het herstel fijner zijn omdat er dan maar 1 wond tegelij is in plaats van twee (na buikverkleining en borstoperatie).

Hoe lang duurt het herstel?

Hoe lang het herstel duurt, is afhankelijk van wat er is gedaan. Bij een buikverkleining zal het herstel langer duren dan bij een borstverkleining. En het herstel na een borstverkleining zal weer langer duren dan bij een borstlift. Over het algemeen kunt u op 4-6 weken rekenen, maar soms ook langer. De meeste dames zijn na 1-2 weken al redelijk hersteld, maar dan is er nog sprake van zwelling en moet de wond aan de binnenkant nog genezen. Het ultieme eindresultaat, waarbij ook de littekens ‘uitgerijpt’ zijn, duurt gemiddeld zes maanden tot één jaar.

Wanneer is het beste moment om een mommy make over te ondergaan? 

Het beste is om de operaties (borstverkleining en/of buikverkleining) pas te ondergaan als er geen kinderwens meer is en de borstvoeding gestopt is. Dit betekent niet dat er geen kinderen meer mogelijk zijn, maar dan wordt de buik weer opnieuw uitgerekt waardoor het effect van de operatie teniet wordt gedaan. Dat zou jammer zijn. 

Voor een borstverkleining of borstvergroting moet de borstvoeding eerst gestaakt zijn en de melkproductie gestopt zijn. Dan verloopt de operatie makkelijker en is er minder infectiegevaar. 

Omdat de operatie onder algehele narcose wordt uitgevoerd, moet uw gezondheid optimaal zijn. Als u rookt, adviseren wij u hiermee te stoppen om wondgenezingsproblemen te voorkomen.

Is borstvoeding geven nog mogelijk na een borstverkleining?

Borstvoeding is afhankelijk van het aantal melkklieren. Als we een borstlift/mastopexie doen, dan wordt alleen huid weggehaald en geen melkklieren. Bij een borstverkleining worden er wel melkklieren weggehaald. In dat geval zou bij een nieuwe zwangerschap de borstvoeding mogelijk aangevuld moeten worden met flesvoeding.

Hoeveel kost een mommy make-over?

Iedereen heeft een ander figuur en dus een andere buik en borsten. Hierdoor is het moeilijk om zonder beoordeling aan te geven wat de kosten van een mommy make over zijn. Overweegt u een mommy make over, maak dan een afspraak voor een gesprek in onze kliniek. Tijdens de afspraak nemen we samen met u de wensen door en aan de hand daarvan kunnen we de kosten bepalen. Ondanks dat de populariteit van de momma make over stijgt, blijft het namelijk een maatwerkbehandeling. Laat u vooral niet misleiden door aanbiedingen want dat gaat letterlijk en figuurlijk ten koste van uw lichaam.

Wordt een momma make over vergoed door de verzekering?

Een momma makeover of onderdeel daarvan wordt als cosmetische ingreep gezien en zal niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. U hoeft derhalve ook geen verwijzing te vragen van uw huisarts en kunt de behandeling rechtstreeks bij ons boeken.

Meer informatie en een consult boeken

Wilt u meer informatie over een borstverkleining, borstlift of buikverkleining, apart of als deel van een mommy makeover? Boek uw consult hier. Dr. Liem zal tijdens het consult behandelopties en mogelijke risico’s met u bespreken. We hebben korte wachttijden.

Subscribe to our
Newsletter

***We Promise, no spam!

Openingstijden

Maandag 13.30 - 21.00
Dinsdag 09.30 - 18.00
Woensdag 09.30 - 18.00
Donderdag 09.30 - 18.00
Vrijdag 09.30 - 21.00
Zaterdag Gesloten
Zondag 13.30 - 16.00

Wij zijn in het weekend en ’s avonds ook open.

Contact

Openingstijden

Maandag        13.30 – 21.00
Dinsdag          09.30 – 18.00
Woensdag      09.30 – 18.00
Donderdag     09.30 – 18.00
Vrijdag             09.30 – 21.00
Zaterdag         Gesloten
Zondag            13.30 – 16.00

Wij zijn in het weekend en ‘s avonds ook open.