- medical
- mei 3, 2022
- 12:12 pm
Plastische chirurgie bij huidaandoeningen
Er zijn verschillende soorten huidaandoeningen. Sommigen zijn schadelijk voor het lichaam en kunt u beter laten verwijderen door een plastisch chirurg. Anderen wilt u wellicht om esthetische redenen laten weghalen. Zeker als de huidaandoening zich op het gezicht bevindt en dus goed zichtbaar is, is het zinnig om naar de plastisch chirurg te gaan. In dit blog belichten we de huidaandoeningen: moedervlekken, huidkanker, lipomen en cystes.
Voor en na verwijderen van een moedervlek
Moedervlekken zijn opeenhopingen van pigmentcellen met een bepaalde kleur of grootte. Vaak zijn ze vanaf de geboorte al aanwezig, maar ze ontwikkelen zich tussen het derde en twintigste levensjaar. Regelmatig gaan mensen naar de plastisch chirurg om een moedervlek te laten verwijderen. Dit kan om schoonheidsredenen gaan, maar ook om praktische redenen. Een moedervlek kan bijvoorbeeld in de weg zitten wanneer hij zich bevindt op een ooglid of bij uw broekband. Het verwijderen van een moedervlek is een eenvoudige behandeling met een plaatselijke verdoving. Is uw moedervlek kwaadaardig? Dan komt er meer kijken bij de behandeling.
Voor en na de behandeling voor het verwijderen van een moedervlek
Voor en na verwijderen van een fibroma
Zo herkent u huidkanker
De meeste moedervlekken zijn goedaardig: zwart of bruinkleurig en gelijkmatig van vorm. Onrustige moedervlekken hebben verschillende kleuren en soms ontstaat er een rode rand omheen. Het is mogelijk dat deze veranderen in kwaadaardige moedervlekken ofwel de huidkankersoort melanoom. Een melanoom kan, afhankeklijk van het type, er soms korstig uitzien en snel groeien. De kanker kan hierdoor in vrij vroeg stadium uitzaaien. Daarom is belangrijk om naast het verwijderen van het melanoom pathologisch onderzoek te doen. Zo kan verspreiding van huidkanker op tijd worden tegengegaan.
Andere vormen van huidkanker
Naast melanoom zijn er andere vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom:
- Basaalcelcarcinoom komt vooral voor bij mensen van 45 jaar en ouder. Het is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker omdat de verspreiding zich beperkt tot de omliggende huid. U kunt het herkennen aan een glad glazig bobbeltje, dat langzaam groeit. Deze huidtumor is goed te behandelen.
- Plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardigere vorm van huidkanker. Meestal begint het als een roodachtig knobbeltje. Op dit knobbeltje kan een schilferig korstje ontstaan wat vervolgens verandert in een oppervlakkig zweertje dat niet geneest. Indien u er niet vroeg bij bent kan deze vorm van huidkanker snel uitzaaien. Daarom is het goed op tijd naar de plastisch chirurg te gaan.
Verwijderen van lipomen
Een ander voorbeeld van een huidaandoening is het lipoom, ofwel een vetbult of vetgezwel. Een lipoom is een goedaardige verzameling van vetcellen die samenklonteren. Deze vetbult kan wel hinderlijk worden als deze te groot is of wanneer u hem niet mooi vindt. Lipomen worden net als een moedervlek verwijderd met een plaatselijke verdoving. Het is een eenvoudige ingreep met vrijwel altijd een mooi resultaat. Grote lipomen kunnen verwijderd worden door middel van liposuctie.
Verwijderen van cystes
Voor cystes kunt u ook bij de plastisch chirurg terecht. Een cyste is een holte in het lichaam met een vloeibare of halfvloeibare inhoud. Er zijn verschillende soorten cystes, die allen op een andere manier worden verwijderd. Cystes die groeien, kunnen beter weggehaald worden vanwege hun omvang. Als ze ontsteken moeten ze soms door middel van een incisie, een kleine operatieve ingreep, ontlast worden. Soms kan de ontsteking tijdig behandeld worden met antibiotica. Het is daarna wel verstandig de cyste alsnog op een later tijdstip te verwijderen. De cystes die de plastisch chirurg onder andere behandelt zijn:
- Epidermale cystes: groeiende knobbels in de huid met een elastische ronde bovenkant. Ze zijn meestal geel of wit van kleur en u kunt ze heen en weer bewegen.
- Atheroomcystes: harde huidkleurige gezwelletjes die u heen en weer kunt bewegen. Ze bevinden zich meestal in het hoofd, het gezicht of de nek. Deze cyste kan ook ontsteken en zal dan verwijderd worden door middel van een kleine operatie.
- Pilomatrixoma: een goedaardige tumor, bestaande uit kalkophoping, die groeit vanuit bepaalde cellen uit een haarzakje. Hoewel hij niet schadelijk is voor je lichaam, is het goed om hem te laten verwijderen. Hij kan namelijk gaan ontsteken. De tumor moet met een grotere marge worden weggesneden, zodat hij niet terug kan komen.
Overige huidbehandelingen
Naast het verwijderen van moedervlekken, huidkanker, cystes en lipomen corrigeren we littekens, verwijderen we tattoos en behandelen we overmatige transpiratie door middel van botox. Behandelingen van huidaandoeningen vallen onder verzekerde zorg. Het maakt niet uit of u hiervoor bij ons komt of dit door een ziekenhuis laat doen. De afgelopen jaren hebben wij ons hiervoor ingezet. Hierdoor kan iedereen bij ons terecht en kan iedere behandeling worden vergoed.
Afspraak maken met dokter Liem
Wilt u meer weten over huidaandoeningen en de behandelingen die we uitvoeren? Of heeft u een huidaandoening die u graag wilt laten verwijderen? U bent van harte welkom om langs te komen voor een intakegesprek of een kennismaking met dokter Liem. Dankzij mijn jarenlange ervaring met het behandelen van huidafwijkingen, kan ik u van veel informatie voorzien en kan ik u de juiste behandeling aanbieden.