preloader
Edit Content

About Us

Over Ons
Onze kliniek is centraal gelokaliseerd in Rotterdam tussen Den Haag/Delft, Utrecht/Gouda, Dordrecht/Breda en Zeeland. Gesitueerd in de wijk Kralingen, zijn wij makkelijk bereikbaar vanaf de A16, op korte afstand van Rotterdam-Zuid, Barendrecht, Capelle a/d IJssel.

Contact

Heeft u last van uw handen? Misschien heeft u wel last van een triggerfinger, carpale tunnelsyndroom of Dupuytren!

Plastisch chirurgie en handproblemen. Misschien klinkt het vreemd om met een handprobleem naar een plastisch chirurg te gaan. Maar plastisch chirurgie is niet alleen cosmetisch; plastisch chirurgen zijn ook geweldig in het oplossen van handproblemen.

U kent vast wel iemand die last heeft van artrose van de handen, wat met veroudering te maken heeft. Maar naar gelang we ouder worden, kunnen we ook last hebben van een triggerfinger, carpale tunnelsyndroom of Dupuytren. Dit zijn de meest voorkomende handproblemen waarmee patiënten zich bij de plastisch chirurg presenteren en die wij bij Dr. Liem Clinic regelmatig behandelen.

Maar wat is het verschil tussen triggerfinger, carpale tunnelsyndroom en Dupuytren? En welke van deze 3 handafwijking heb ik? Dit zijn belangrijke vragen. Uw handen heeft u immers de hele dag nodig en het is erg vervelend als u daarbij pijnklachten of functionele stoornissen ervaart. Gelukkig kan de plastische chirurg deze klachten met een (eenvoudige) ingreep behandelen.


Triggerfinger


Wat is triggerfinger?
Als u last heeft van een triggerfinger, ook vaak hokkende vinger genoemd, heeft u problemen met de peesschede. Deze loopt in uw vinger onder een peesbandje en helpt de vinger met buigen. Doordat er niet genoeg ruimte meer is in de peesschede raakt deze geïrriteerd. Dit komt mogelijk door zwelling rond de pees of het peesbandje. Hierdoor gaat uw vinger ‘hokken’ (blijven steken). U kunt hem niet meer gemakkelijk buigen of strekken. Ook kunt u pijnklachten ervaren. In ergste geval gaat de vinger helemaal op slot zitten en kunt u hem niet meer buigen of strekken.

Oorzaak van triggerfinger
Er is geen eenduidige oorzaak voor triggerfinger. De aandoening kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door abnormaal gebruik van de hand, na zware inspanning van de hand, jicht, suikerziekte of reuma. Vaak treed het op latere leeftijd op.

Behandeling van triggerfinger
Met slechts een kleine, lokale behandeling onder plaatselijke verdoving van 15 minuten kan de triggerfinger al verholpen worden. De plastisch chirurg zal het verdikte bandje doorsnijden via een opening in de huid.  Daarna zal de pees niet langer hokken en u zult uw vinger weer probleemloos kunnen bewegen.


Hand voor en na carpaal tunnel en triggerfinger operatie geopereerd door door Dr Tjong. Patient is symptoomvrij. (Littekens aangegeven door pijltjes.)


Carpale tunnelsundroom


Wat is carpale tunnelsyndroom?
De carpale tunnel bestaat uit een kanaal dat is gevormd door polsbotjes tussen de duimmuis en pinkmuis. Een peesband, dat over het kanaal loopt, sluit het geheel af als een tunnel. In de carpale tunnel bevinden zich de buigpezen van de vingers & duim en de nervus medianus (middelste arm zenuw). Bij een carpale tunnelsyndroom is de nervus medianus in het verloop van de carpaal tunnel bekneld geraakt, wat druk veroorzaakt. U zult last hebben van tintelingen in de duim, wijsvinger en middelvinger. Later kan dit uitbreiden tot een doof gevoel en pijnklachten. Uiteindelijk kan dit ook tot uitval van functie en gevoel leiden.

Oorzaak van carpale tunnelsyndroom
Uw carpale tunnel is erg smal en de nervus medianus is zeer gevoelig voor druk. Deze druk kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door reuma, hormonale veranderingen, ongewoon zware of vaak herhaalde bewegingen met de hand of diabetes.

Behandeling van carpale tunnelsyndroom
Ook het carpale tunnelsyndroom kan met een kleine behandeling, van slechts 15 tot 20 minuten verholpen worden. De palmzijde van uw pols wordt verdoofd en de peesband, die de tunnel bedekt bij de pols, wordt doorgesneden waardoor er meer ruimte komt in de tunnel.


Dupuytren


Wat is Dupuytren?
Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan er bindweefselverhardingen/knobbels in de vingers en de handpalm. Als er steeds meer verhardingen ontstaan, zal er zich een bindweefselstreng vormen die zich op een gegeven moment samentrekt. Uw vinger(s) of handpalm zullen in een buigstand worden getrokken, waardoor u ze niet meer kunt strekken. Dit geeft dan weer functionele problemen zoals het vasthouden van dingen of aantrekken van handschoenen. Vaak worden de ringvinger en middelvinger het eerst getroffen.

Oorzaak van Dupuytren
De oorzaak van Dupuytren is onbekend. Vaak hebben diabetespatiënten en mensen die anti-epileptica gebruiken meer kans op deze ziekte. Ook is er een verband tussen het gebruik van drilmachines en Dupuytren. Het is vaak familiair en komt meer in het Westen dan het Oosten voor. Mogelijke afkomst van de Vikingen (genetische aanleg) is ook gesuggereerd.

Behandeling van Dupuytren
De behandeling van Dupuytren bestaat uit het verwijderen van de knobbels (nodules) of de bindweefselstreng. De behandeling zorgt ervoor dat de vinger(s) weer volledig kunnen strekken of voorkomt dat de vinger(s) in een buigstand worden getrokken. Wanneer de ingreep plaats moet vinden is een beslissing die we samen nemen. Hoe lang zo’n ingreep duurt, hangt af van de ernst van de afwijking. Een plaatselijke verdoving kan voldoende zijn om de behandeling uit te voeren, maar er kan ook worden gekozen voor complete anesthesie als de aandoening in een vergevorderd stadium is beland.


Artrose

Ten slotte iets over artrose. Dit is een ziekte van de gewrichten, veroorzaakt door chronisch gebruik van de botten en kraakbeen in het gewricht. Het komt voornamelijk op oudere leeftijd voor. In de handen is vaak een operatie pas de laatste optie omdat dit alleen het gewricht zal verstijven. Zolang er alleen maar deformiteiten in de handgewrichten te zien zijn, zullen patienten weinig klagen. Maar artrose kan ook (net als artritis) pijnen veroorzaken. Wij kunnen u hierbij helpen met non-chirurgische technieken.

“Alle bovenstaande behandelingen vallen onder verzekerde zorg”


De kenmerken op een rijtje

We zetten de kenmerken van deze handafwijkingen nog even voor u op een rijtje, zodat u beter overzicht heeft:

– U heeft een triggerfinger als u één of meerdere vingers of uw duim blijft haken tijdens buigen of strekken.
– U heeft het carpale tunnelsyndroom als u last heeft van tintelingen en pijnklachten in uw duim, wijsvinger en middelvinger.
– U heeft de ziekte van Dupuytren als u verdikkingen heeft in uw vingers en handpalm, waardoor deze uiteindelijk krom trekken.
– U heeft artrose wanneer uw gewrichten in de hand pijn en stijfheid geven.


Afspraak maken met dokter Liem

Herkent u een van de handafwijkingen bij uzelf? Neem dan vooral contact op met Dr. Liem Clinic. Wij werken met een plastisch chirurg die gespecialiseerd is in handchirurgie en al 25 jaar deze ingrepen doet. U kunt eerst komen voor een kennismakingsgesprek en onderzoek. Alle bovenstaande behandelingen vallen onder verzekerde zorg en wij zullen toestemming hiervoor bij uw verzekeraar vragen.


Dr. Liem

Share:

More Posts

Alles over ooglidcorrectie

De ogen zijn een van de belangrijkste onderdelen van het lichaam; niet alleen vanwege hun functie als informatie verzamelaar, maar ook vanwege hun rol in

Botox of cosmetische acupunctuur?

Het is algemeen bekend dat botox wordt gebruikt voor het verbergen van tekenen van veroudering. Maar er zijn meer redenen om voor een botox behandeling

Subscribe to our
Newsletter

***We Promise, no spam!

Openingstijden

Maandag 13.30 - 21.00
Dinsdag 09.30 - 18.00
Woensdag 09.30 - 18.00
Donderdag 09.30 - 18.00
Vrijdag 09.30 - 21.00
Zaterdag Gesloten
Zondag 13.30 - 16.00

Wij zijn in het weekend en ’s avonds ook open.

Contact

Openingstijden

Maandag        13.30 – 21.00
Dinsdag          09.30 – 18.00
Woensdag      09.30 – 18.00
Donderdag     09.30 – 18.00
Vrijdag             09.30 – 21.00
Zaterdag         Gesloten
Zondag            13.30 – 16.00

Wij zijn in het weekend en ‘s avonds ook open.